Our Building

Location


The school is located on the new ‘Hay Common’ site. With excellent transport links throughout the South West region, Launceston Primary School is easily accessible. It is a bespoke and purpose built school; opening in September 2021.

Launceston Primary School is two form entry and can house 420 pupils on roll.

With state of the art technology provision equally matched by the carefully planned outdoor environment, Launceston Primary School children will be innovators of the future whilst having freedom to explore and connect with nature. Immersive learning and play are at the heart of our teaching and our learning environments have been developed to reflect this.

Message from the Architect:

"The new Launceston Primary School is a mixed two form entry primary school for children 4-11 years with a capacity for 420 pupil places. The building is two storey and has been located to suit the site topography and optimum position for access, orientation, site presence and community use within its surrounding context.

The building sits within landscaped grounds comprising areas of soft informal grass play areas, a grass sports pitch to the northwest, a hard PE court to the north, hard informal play areas and access paths. Reception and infant classrooms have direct access to outside play areas and are located to the south and west of the building.

The design concept for Launceston Primary School was to reflect the School’s aspiration to relate to its’ woodland setting and the surrounding habitat.

The design responds to the functional nature of the building and celebrates its mass and scale, allowing the opportunity to create a sophisticated design, minimal in form with intervention to highlight key spaces and interaction with the building.

The palette of external materials is hard wearing and has been selected to withstand the test of time in the environment.

The building is designed to be energy efficient easy to maintain. It is a sustainable building with a “fabric first” approach with high levels of insulation and air tightness, natural ventilation and energy efficient heating and low level LED lighting.”

Connection

When starting school, pupils in early years foundation stage have access to an interconnected classroom with direct access into the outdoors; rich in opportunities to explore, play, problem solve and self-initiate learning and discovery. This is a deliberate continuation of their educational journey from feeder nurseries; development underpinned by the Reggio Emilia philosophy of early childhood education.

As children progress through the school their social, emotional, physical and educational skills are developed by a great range of space and equipment, including a Science room, Multi Use Games Area (MUGA), nature area and a grass playing field.

Ground and First Floor Plans

The Site

The proposed new building will be located on the south eastern part of the site, and will comprise of a two storey building that will cater for a total capacity of 420 pupils.

The building will provide over 2,000m² of new teaching accommodation, including a main entrance / reception, hall, kitchen, staff and administration area, two reception classrooms, four infant classrooms and six junior classrooms with additional group rooms, library, studio, food and science room, landscaped grounds and associated car and cycle parking.

The building layout will support easy access and free flow to outdoor leaning and maximise opportunities for physical activity. There will be an emphasis on learning about and in the local environment.

Landscape areas provide a buffer to the site perimeter and the reception and infant outdoor spaces with habitat areas for students to learn about the natural environment. A grass sport pitch and a hard PE court is provided.

The proposed site layout provides a safe environment by creating a clear and secure boundary between school and public areas.

The design is informed by standards supplied by the Department for Education and follows a series of engagement meetings with the Academy Trust, Department for Education and Local Planning Authority.

A Construction Management Plan will be prepared, providing details on the separation of construction works from the general public. Construction hours of working will be controlled to prevent impact on residential amenity.